dimarts, 1 d’abril del 2008

L'ESCOLA DE CUBELLS AL SEGLE XIX

La primera meitat del segle XIX, un veí de Cubells, Jeroni Viladrich, va atorgar una disposició testamentària per a que els seus bens, servissin, després de la seva mort, per ensenyar els infans de Cubells, La Torre de Fluvià, Foradada i Rubió, amb l'afegit de que, si era necessarti, també s'hi podien acollir els infants de Monsonís i Marcobau. Aquesta escola de fundació particular, va durar quasi tot el segle XIX, i precisament, Pascual Madoz, en el seu "DICCIONARIO ESTADISTICO DE ESPAÑA Y SUS POSESIONES DE ULTRANAR" esmenta que l'escola de Cubells es de "Fundación Particular".

Les dades que tinc fins el moment de la Fundació són:

FUNDACIÓ JERONI VILADRICH SOLÉ


El Sr. Jeroni Viladrich Solé , difunt veí de Cubells, va disposar al seu testament, atorgat davant Armengol Sala i Domènech, escrivà públic de número a Balaguer, la fundació d'un "BENEFICIO CURADO" , obligant al qui l'obtingui a l'ensenyament gratuït de la doctrina cristiana, llegir, escriure, comptar i la gramàtica als nens dels pobles de Cubells, Foradada, Rubió i La Torre de Fluvià, que els marmessors obtingueren el 14 de febrer de 1835.
Els marmessors per a deliberar es van reunir amb l'alcalde de Cubells, en representació de l'Ajuntament, per a deliberar i conciliar les petites contradiccions i diferències que s'hi trobaven.
Les condicions del testament eren que:
- El mestre sigui un sacerdot i, de no ser fàcil, que se li nomeni un ajudant aprovat pel mestre, donant-li la meitat dels productes assignats al beneficiat per ser suficients per la decent manutenció dels dos. Nomenament del mestre verificat pels marmessors i l'Ajuntament.
- L'ensenyament es podrà estendre als infants d'altres pobles immediats. S'hi poden admitre, si convé, els de Montsonís i Montaban ( Marcobau ?)

No s'hi expressa ni el capital ni els crèdits. L'import total de les finques de J.Viladrich és de 227.003 lliures barceloneses.

( En venda 332.275 menys 105.272. = 227.003.

El producte de les vendes es va destinar a la instrucció primària.