divendres, 28 de març del 2008

CARLINS. EL TRIGRE DEL MAESTRAT A CUBELLS.

Durant la revolta Carlina anomenada "Guerra dels Matiners", Ramon Cabrera, el "Trigre del Maestrat", potser el general Carlí més famós i de més èxit, va escriure una carta a la premsa estrangera, que curiosament està datada a Cubells.
Aquesta "anècdota" indica clarament que tingué forçosament campament i quarter al nostre poble, si mes no per un període de temps, encara que fos curt.
Deixo oberta aquesta possibilitat, per si algú pot ajudar a esbrinar les activitats dels carlins a Cubells, atès que aquest període de la història del poble ens és molt desconegut.
Aquí va la transcripció de la Carta esmentada:

"Baix la tirànica dictadura d'en Narváez, la premsa independent d'Espanya no pot acollir les meves comunicacions; aquesta premsa no pot il·lustrar l'opinió sobre la guerra de Catalunya.
La premsa estrangera no em refusarà les seves columnes.
Nostres enemics ens anomenen encara bandits, donant-nos el nom de trabucaires . Per combatre les partides insignificants de trabucaires, el Govern de Madrid s'ha vist obligat a enviar a Catalunya 50.000 homes de tropes escollides i la flor i nata dels seus generals. Endemés, i aquest fet és humiliant per a nostres enemics, i concloent per a l'opinió de l'Europa, ¿per què aquest Govern demana l'ajut de Portugal a fi que porti a Catalunya 8.000 homes?
Pel que es refereix a l'odiós epítet de trabucaires, amb el que nostres enemics ens disfressen, una senzilla reflexió bastaria per justificar-nos. Els meus 6.000 voluntaris no podrien combatre ni vèncer freqüentment 50.000 homes de tropes sense el concurs espontani i poderós de Catalunya. Tan desigual lluita s'haguera ja acabat, si no comptéssim amb les simpaties de les nobles poblacions catalanes. Així, doncs, si les tenim., és perquè en som dignes.
Catalunya està cansada dels actes arbitraris del Govern de Madrid, del seu odiós sistema de corrupció. És aquest jou vergonyós el que es vol treure de sobre. Pel que es refereix als meus voluntaris, quasi tots són fills de Catalunya; i ella n'està joiosa de llur conducta, i sobretot de llur fidelitat i valor. (...)
Però el somni pesat del Govern de Madrid és la fusió carlo-progressista. La desgràcia ha aproximat sempre els compatriotes que es veien igualment empresonats, deportats, afusellats pels tirans, els quals sols per l'astúcia, la corrupció i el terror es mantenien en el poder. Afegim que el comte de Montemolin, en son manifest del 14 de setembre de 1846, ens ha recomanat l'oblit de tot el passat i la reconciliació. Res de partits, ha dit; tots som ciutadans. Després d'aquesta època sols considerem com a enemics els qui ens combaten amb les armes a la mà, i rebem amb plaer en nostres files tots els progressistes que, privats com nosaltres del dret de la discussió, han acudit al dret de la insurrecció per tirar a terra nostre comú enemic. Jo dec confessar que llur valor i llur conducta són dignes.
Fort en la meva consciència, amb l'honor dels meus soldats i amb el concurs poderós d'aquesta Catalunya lleial i generosa, prosseguiré la defensa de mon legítim rei i de la independència de la pàtria. Contribuir a llur triomf és tota la meva ambició
Cubells, 15 de novembre del 1848."
de Ramon Cabrera, comte de Morella, al diari francès «L'Union (...)