dijous, 13 de març del 2008

ELS ALEMANYS DE LA PLAÇA LA CASTELLA

Recentment torna a estar d'actualitat el monolit situat a la Plaça de la Castella on es recorden tres integrants de la "legion Cóndor" caiguts a Cubells.
He investigat una mica sobre qui eren aquests tres personatges que van anar a matar i morir tant lluny de casa.
Els tres eren, pel que sembla, membres de la "legion cóndor", però no eren aviadors, i no pertanyien per tant al suposat avio abatut a Cubells durant la Guerra Civil.
Pel que sembla havien de ser un escamot de suport, com observadors d'artilleria o de transmissions.
No podien ser aviadors, per que a la data que consta de la seva mort, 3 de gener de 1939, Cubells ja era en mans de les tropes franquistes, i a més de no tenir cap sentit bombardejar una població ja ocupada, difícilment podien ser abatuts pels antiaeris republicans.
Almenys un d'ells, Hermann Buntrock, era intérpret, el que podria abonar la tesi que formaven part d'un escamot de transmissions, però no descarta que fossin observadors d'artilleria.
Els altres dos, Liebreich Uhlig era Caporal, i Helmut Markus Caporal Primer.
Pel que sembla, foren morts per un tret d'artilleria llençat contra Cubells des del bandol republicà (desconec si va causar també altres víctimes, tant civils com de les forces franquistes).

I ELS AVIADORS ABATUTS A CUBELLS ?

El cert, però, es que sí que he trobat també dades dels integrants d'un avió abatut a Cubells durant la Guerra Civil.
Fou el dia 7 d'abril de 1938, i l'aparell va ser abatut pels antiaeris de Cubells, anant a caure, encara en zona republicana, molt a prop de La Sentiu.

Pel que sembla les seves restes van ser pujades a Cubells i potser a partir d'aquí es va formar amb el temps la llegenda de que el monolit der La Castella era dedicat als integrants de l'aparell abatut.
Els integrant d'aquesta tripulació eren:
Max Kendel. Alférez o lloctinent.
Paul Birkhofen. Sots oficial.
Willi v.d. Driesch. Sots Oficial.
Erich Fiedler. Caporal.

L'aparell era un Dornier Do - 17. Un bombarder molt estret i aeorodinàmic anomenat popularment el "llapis volador".




(El Do 17, anomenat Fliegender Bleistiftel o llapis volador, era un bombarder alemany bimotor de tamany mitjà utilitzat per la Luftwafe a la Segona Guerra Mundial, havent participat prèviament a la Guerra Civil Espanyola. Va començar com avió comercial a la dècada de 1930 i es va deixar de fabricar l’any 1940. En origen era un avió pel servei de correus militaritzat fins que es va fer volar com bombarder. Podia transportar 500 Kg de bombes. El cert però es que, en un principi, els dissenys de la sèrie Do 17E-1 van ser compartits amb els de la sèrie Do 17F-1, que es volien usar com avions de reconeixement. Consta que l’any 1937 15 Do 17F-1 van ser enviats a la “legion Cóndor”, al servei dels exèrcits de Franco.)

1 comentari:

Emili Riera ha dit...

Traducció de la inscripció al monòlit de la Castella:

"Aquí van caure uns herois, el 3-1-1939, lluny de la pàtria alemanya i per una Espanya lliure"

Liebrich, Uhlie 7-1-1914 Boberschan
Helmuth, Markus 2-9-1915 Berlin
Hermann, Buntrock 24-9-1906 Berlin

"Fidels a la seva pàtria"