dimecres, 4 de juny del 2008

CRIST DE CUBELLS AL M.N.A.C.



Una altra de les joies escampades arreu, es el Crist de Cubells, que es conserva i exposa actualment al Museu D'Art Nacional de Catalunya.


Es tracta d'una imatge considerada com desapareguda durant molts anys, fins que l'any 1984 va ser adquirida a Londres pel Ministeri de Cultura i l'Ajuntament de Barcelona, i va passar a formar part de la colecció del MNAC l'any 1985. ( Es tenia notícia de la seva existència gràcies a una còpia fotogràfica existent a L'arxiu Mas).


Es una talla de fusta d'ametller, policromada al tremp. La imatge està imcompleta ja que li manquen els braços, el peu esquerre i part del dret, i també la creu.


La seva tipologia resulta excepcional, ja que la forma en que està representat l'acosta al tipus anomenat "Crist sofrent" , però el fet de portar corona (propi del crist triomfant) o de tenir els ulls clucs (més habitaul en els davallaments) ; alguns detalls arcaïtzants, com consevar els peus separats i altres trets, el que fa que alguns autos l'hagin qualificat de tipus "mixt".


Es considerat una peça força valuosa per la seva originalitat i datada en una època de canvi i transició des de les imatges més arcaiques a les més humanitzades, segurament dins la primera meitat del segle XIII.


( En podeu trobar més informació a l'obra CATALUNYA ROMÀNICA, tant pel que fa al volum dedicat al MNAC com al dedicat a LA NOGUERA)