dijous, 15 de maig del 2008

ANY 1826. DICCIONARIO GEOGRAFICO ESTADISTICO DE ESPAÑA Y PORTUGAL. DE SEBASTIAN MIÑANO.

Amb aquesta entrada, enceto un nou apartat, dedicat a transcriure descripcions del poble de Cubells a diferents enciclopèdies i diaris de viatges, durant els segles XVIII, XIX i primeries del segle XX.

Aquesta es la breu descripció que en fa el "DICCIONARIO GEOGRAFICO-ESTADISTICO DE ESPAÑA Y PORTUGAL, DEDICADO AL REY NUESTRO SEÑOR POR EL DOCTOR DON SEBASTIAN DE MIÑANO, Individuo de la Real Academia de la Historia y de la Sociedad de Geografia de París" ; publicat a MADRID per la "imprenta de Pierart-Peralta" l'any 1.826:

"CUBELLS, V.S. de España, provincia de Cataluña, correg. de Lérida, obipado de Seo de Urgel. A. O. , 200 vecinos, 1.200 habitantes, 1 parroquia, 1 pósito. Situada en una altura llana, a la izquierda del Segre. Confina por el este con Rubio, por el sur con Torre de Fluvià, Mongai y Bellcaire, por oeste con Camarasa y por el norte con Alos. Produce trigo, vino y aceite. Dista 29 horas de Barcelona, 10 de Lérida, 3 de Balaguer y 3 de Agramunt. Contribuye con 15.634 reales 3 maravedises".

Properament aniré publicant enaquesta secció altres descripcions més extenses i detallades.