dimarts, 20 de maig del 2008

DESCRIPCIO DE CUBELLS L'ANY 1912. GEOGRAFIA GENERAL DE CATALUNYA .

En la geografia general de Catalunya dirigida per Francesc Carreras Candi, el volum referit a la provincia de Lleida, publicat l'any 1912, va anar a càrrec de Ceferí Rocafort, qui ens deixa aquest descripció del poble:
"CUBELLS. Vila situada al cim d'un turó que voreja la carretera de Lleyda a la Sèu; a 15 kilòmetres de Balaguer y 11 d'Artesa de Segre. Afronta lo terme per N. ab lo d'Alòs y Rubió; al E. ab lo de Foradada y Montclar; al S. ab lo de Montgay y Flix, y al O. ab los de Camarasa i la Assentíu.
Consta de 356 edificis reunit, 35 en l'agregat de la Torre de Fluvià y 207 entre cases i alberchs escampats, ab una població toal de 1.325 habitants de fet y 1.357 de dret....
La parroquia, dedicada a Sant Pere, es d'ascens y comprèn la tenencia de la Torre, en l'arxiprestat de Balaguer.
Té altres dues esglesies: la de Sant Miquel, que res de particular s'hi observa, y la de la Mare de Déu del Castell, ab una portada romàica interessantíssima, digna pariona de la d'Agramunt que ja tenim coneguda.
Ademés de les escoles municipals de noys y noyes, les Germanes Dominiques hi tenen establert un col·legi.
Cubells té lo dret de pastures en terme d'Alòs y gaudeix igualment de la facultat de llenyar en terme de Camarasa, limitada a les garrigues, puix no hi van compresos los arbres.
Fora de la carretera abans nomenada, té camins carreters y de ferradura per a comunicar-se ab los pobles vehins.
Districte electoral de Balaguer."